Είστε εδώ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με τις 120 δόσεις στα Ταμεία και την Εφορία. Πότε θα ισχύσουν, ποιοι θα ωφεληθούν; Ο Δημήτρης Μπούκας, δικηγόρος- διαμεσολαβητής και συντονιστής του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών δίνει τις απαντήσεις.

• Υπάρχουν σήμερα 120 δόσεις;

Ναι, μόνο όμως για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν καταφέρει να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Πρακτικά δηλαδή έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οι πιστωτές έχουν δεχθεί πλάνο αποπληρωμής των οφειλών τους μετά το κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων σε έως 120 δόσεις. Ωστόσο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αρκετές κατηγορίες μένουν εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων όπως ενδεικτικά άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι έχουν κάνει παύση εργασιών, όσοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και όσοι δεν έχουν μια θετική χρήση στις 3 προηγούμενες χρονιές. Οι όποιες εξαγγελίες υπάρχουν φαίνεται πώς θα αφορούν αυτές τις κατηγορίες.

• Τι αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα;

Υπάρχουν εξαγγελίες για αύξηση του αριθμού των δόσεων στην εφορία που αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι 12 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις (πχ. φόρος κληρονομιάς) 24. Αντιλαμβανόμαστε πώς το νούμερο αυτό είναι εξαιρετικά μικρό, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο για εκατομμύρια φορολογούμενους αφενός να ρυθμίσουν τις οφειλές του, αφετέρου να είναι μακροπρόθεσμα συνεπείς στην τήρηση της ρύθμισης.
Ρύθμιση σε έως 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων και επανυπολογισμό εισφορών έχει εξαγγείλει και το υπουργείο Εργασίας, ιδιαίτερα για ένα μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων που αφενός είναι κοντά στα όρια συνταξιοδότησης και αφετέρου έχουν άνω των 20.000 ευρώ οφειλές. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται μέσα στο Μάρτιο, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η υπουργός Εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, η γεωμετρική αύξηση του αριθμού των οφειλετών αλλά και των κατασχέσεων αποδεικνύει έμπρακτα ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από την άλλη, το κόστος της προσδοκίας των όποιων ρυθμίσεων είναι δυσβάσταχτο για τα ταμεία αλλά και το κράτος καθώς οι περισσότεροι αποφεύγουν να ρυθμίσουν αναμένοντας «κουρέματα» και δόσεις.

• Τι γίνεται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό; Πώς προχωρά;

Η αλήθεια είναι πώς το τελευταίο τρίμηνο του 2018 υπήρξε αύξηση των αιτήσεων και του ενδιαφέροντος καθώς θεωρητικά έληγε στις 31-12-2018. Ωστόσο, παραμονή Χριστουγέννων ψηφίστηκε η παράταση για ένα ακόμη έτος, οπότε τώρα υπάρχει μια σχετική χαλάρωση.
Πάντως τα νούμερα δείχνουν πώς υπάρχουν δύο ταχύτητες: όσον αφορά στις επιχειρήσεις έχουν κατατεθεί 2.540 αιτήσεις περίπου και έχουν ρυθμίσει 163 επιχειρήσεις ενώ ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν καταθέσει αίτηση 3.470 περίπου και έχουν ρυθμίσει 1.182.

• Ποιες ήταν οι τελευταίες αλλαγές που ψηφίστηκαν;

• Πολλές και σημαντικές, όπως ο εξαπλασιασμός του ορίου των οφειλών για τις οποίες μπορεί να προχωρήσει αυτοματοποιημένη-απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης, με τυποποιημένη αξιολόγηση βιωσιμότητας και ανάλογη πρόταση ρύθμισης. Από τις 50.000 ευρώ που είναι σήμερα αναμένεται να φθάσει στις 300.000 ευρώ.
• Επίσης, η αναστολή της ποινικής δίωξης του οφειλέτη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον βέβαια έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης.
• Ακόμα, η δυνατότητα διμερών ρυθμίσεων με Εφορία και Ταμεία για όσους οφειλέτες έχουν χρέη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% επί του συνόλου των οφειλών τους όσο και για εκείνους των οποίων η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη.
• Εξίσου σημαντικό μέτρο είναι η απαγόρευση της επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης από πιστωτές ενώ είναι ακόμα σε εκκρεμότητα η εξέταση της αίτησης, εξαιτίας της λήψης αλλεπάλληλων παρατάσεων επί των προθεσμιών που όριζε ο νόμος.
• Αναφορικά με τις τράπεζες, πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρέσουν τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. στεγαστικό δάνειο) εφόσον κρίνουν ότι η ρύθμιση τους δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και να μην μπλοκάρεται η διαδικασία
• Σημαντική ρύθμιση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον αφού σε καμία σύμβαση αναδιάρθρωσης μέσω του εξωδικαστικού δεν έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία, είναι η απαλλαγή του οφειλέτη από τυχόν ανατροπές της σύμβασης αναδιάρθρωσης από ιδιώτες πιστωτές και συνακόλουθα τον κίνδυνο αναβίωσης των οφειλών του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης όταν έχει ικανοποιήσει πλήρως τους πιστωτές αυτούς.
• Τέλος, υπήρξε αναπροσαρμογή προς τα κάτω των ορίων προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ως «μικρός πιστωτής». Πλέον, αυτά μειώνονται προς όφελος του οφειλέτη καθώς θα μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση και απαιτήσεις άνω των 500.000 ευρώ, ενώ δεν θίγονται τυχόν απαιτήσεις των εργαζομένων και των μικροπρομηθευτών από την αναδιάρθρωση.

http://www.matrix24.gr/2019/02/ola-osa-prepi-na-xerete-gia-ton-exodikast...