Είστε εδώ

Άρθρα

Σύντομος οδηγός για τη ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ο Σεπτέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας που οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους σε 120 δόσεις. Με βάση τις δηλώσεις όλων των αρμόδιων φορέων δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση, ούτε αναμένεται να δοθεί παράταση.

Αναγκαίο το “lifting” στον Εξωδικαστικό μηχανισμό

Δύο χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις  και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είναι ελάχιστοι, αποδεικνύοντας ότι οι αρχικές προσδοκίες και προβλέψεις κάθε άλλο παρά ρεαλιστικές ήταν.

Η ανάγκη ανανέωσης του Εξωδικαστικού μηχανισμού

Ήταν 3 Αυγούστου του 2017 όταν «έβγαινε» στον αέρα η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Δύο χρόνια μετά, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, αφού οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είναι ελάχιστες, αποδεικνύοντας ότι οι αρχικές προσδοκίες και προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν.

Η τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις

Πολλές και ουσιαστικές αλλαγές έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ εν γένει στο φορολογικό σύστημα και ειδικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να ψηφιστούν εντός των επόμενων ημερών.

Ποιοι θα λάβουν επιδότηση στο νέο πλαίσιο προστασίας της Α΄ κατοικίας;

Πρεμιέρα έκανε την 1η Ιουλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων με το νέο πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας (ν. 4605/2019)- το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη. Με βάση το άρθρο 82 του παραπάνω νόμου αρκετοί θα μπορούν να λάβουν επιδότηση της δόσης που θα προκύψει.

Τι πρέπει να προσέξετε στη ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση του ν. 4611/2019 ή αλλιώς στις περίφημες 120 δόσεις της Εφορίας, αφού χιλιάδες έχουν σπεύσει ήδη να ρυθμίσουν τις οφειλές παρελθόντων ετών.

Η 2η ευκαιρία στον εξωδικαστικό για τις επιχειρήσεις

Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις και προσδοκίες, η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων (νόμος 4469/2017) δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο όγκος των δικαιολογητικών και ο μεγάλος χρόνος διεκπεραίωσης της διαδικασίας είναι μερικές μόνο από τις αιτίες.

120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία: τι πρέπει να προσέξετε

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο των 120 δόσεων σε Εφορία και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ας δούμε συνοπτικά τις βασικότερες παραμέτρους των ρυθμίσεων, ξεκινώντας από την Εφορία:

120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία: Όροι, κριτήρια και προϋποθέσεις

Το Πάσχα μπορεί να πέρασε, ωστόσο, ο “Γολγοθάς” για χιλιάδες φορολογούμενους και ασφαλισμένους συνεχίζεται αφού η πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων σε Εφορία και Ταμεία ακόμα αναμένεται. Εξάλλου, πρέπει να πάρει την έγκριση των δανειστών στο πλαίσιο της 3ης αξιολογήσης που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

Σελίδες