Είστε εδώ

Άρθρα

Πώς θα προστατέψετε την πρώτη κατοικία σας;

Μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, δημοσιεύτηκε το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι όροι για να μπορέσει κάποιος οφειλέτης να ενταχθεί είναι πολλοί με στόχο να τεθούν στο περιθώριο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ποιες οι αλλαγές για την προστασία της πρώτης κατοικίας;

Μετά από αναμονή αρκετών ημερών, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επί της ουσίας, ήρθε να καλύψει το κενό νόμου που υπάρχει ήδη από την 1η Μαρτίου, αντικαθιστώντας τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010.

Το κόστος της προσδοκίας (των 120 δόσεων)

Εδώ και μήνες οι οφειλέτες αναμένουν μια ρύθμιση τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν τα χρέη τους σε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής με περισσότερες από 12 δόσεις που είναι σήμερα- σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24-.

120 δόσεις: Η αναμονή κοστίζει

Αύξηση των δόσεων, κούρεμα των τόκων και των προσαυξήσεων που μπορεί να ξεπεράσει και το 85%, διαγραφή των προστίμων –προς τη Φορολογική Διοίκηση- σε ποσοστό 95%, κατώτατο ποσό δόσης 50 ευρώ, δυνατότητα αποπληρωμής σε 10 χρόνια.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με τις 120 δόσεις στα Ταμεία και την Εφορία. Πότε θα ισχύσουν, ποιοι θα ωφεληθούν; Ο Δημήτρης Μπούκας, δικηγόρος- διαμεσολαβητής και συντονιστής του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών δίνει τις απαντήσεις.

• Υπάρχουν σήμερα 120 δόσεις;

Τα οφέλη από τις πρόσφατες αλλαγές στον εξωδικαστικό

Σημαντικά είναι τα οφέλη όσων έχουν καταθέσει ήδη αιτήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών -ή πρόκειται να το κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα-, από τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν παραμονές του 2019. Πολλοί μπορεί να στέκονται στην παράταση για ένα έτος ακόμα ωστόσο ουσιαστικές είναι και οι υπόλοιπες βελτιώσεις.

Παράταση των προκλήσεων για τον εξωδικαστικό

Λίγες μέρες πριν τη λήξη του 2018 ψηφίστηκε η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών δίνοντας ανάσα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πιέζονταν χρονικά να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική κατάθεση της αίτησης.

Οι νέες προκλήσεις του εξωδικαστικού

Σημαντικές ήταν οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν παραμονές του 2019 αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Διαγραφή παλαιών οφειλών στον ΕΦΚΑ

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν οριστικά παλαιές «αμαρτίες» έχουν πλέον εδώ και μερικές εβδομάδες οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από το Υπουργείο Εργασίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ενώ η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Πώς θα διαγράψετε παλαιές οφειλές στον ΕΦΚΑ;

Τη δυνατότητα διαγραφής παλαιών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ έχουν πλέον εδώ και λίγες μέρες οι ασφαλισμένοι που τους «κυνηγούν» χρωστούμενα λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από το Υπουργείο Εργασίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ενώ η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Σελίδες