Οι προκλήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών

Οι προκλήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με την κατάσταση στην οικονομία να καθίσταται ασφυκτική, είναι πολλές καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) κλείνουν περίπου 95 επιχειρήσεις τη μέρα.

Η ανάγκη για μια ριζική λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων έχει καταστεί όχι απλά ζητούμενο αλλά και σημείο αναφοράς. Τόσο για την επανεκκίνηση της οικονομίας όσο και για το μέλλον των τραπεζών.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων φαίνεται πώς κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τουλάχιστον, η κυβέρνηση δείχνει πώς έχει τις καλύτερες προθέσεις, ωστόσο, αφενός η πολύμηνη καθυστέρηση της κατάθεσής του και αφετέρου κάποιες σημαντικές παραλείψεις που διαπιστώνονται μετριάζουν τις προσδοκίες για ρηξικέλευθες λύσεις.

Βέβαια, από τη στιγμή που η κοινοβουλευτική διαδικασία συνεχίζεται, πάντα υπάρχουν ελπίδες να αλλάξουν τα πράγματα. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν:

  • Να υπάρξει διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές και μεγάλες προκειμένου να υπάρξει ένα απλοποιημένο σύστημα για τις πρώτες και ένα πιο σύνθετο για τις δεύτερες.
  • Μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου (3 μήνες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) να μην κατατίθενται σε έντυπη μορφή οι αιτήσεις καθώς θα δημιουργηθεί υπερφόρτωση στο σύστημα προκαλώντας περαιτέρω καθυστερήσεις και δημιουργώντας στην πράξη «αιτήσεις δύο ταχυτήτων».
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των συντονιστών καθώς το νούμερο των 320 που προβλέπεται δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντεπεξέλθει στο πλήθος των αιτήσεων που θα κατατεθούν από τη στιγμή που οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι περίπου 400.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό.
  • Η επικύρωση του πρακτικού εξώδικου συμβιβασμού δεν έχει νόημα να γίνεται μέσω της δικαστικής διαδικασίας και μάλιστα μέσω πολυμελούς σύνθεσης. Υπάρχει ο κίνδυνος συμφόρησης αντίστοιχης αυτής που προκάλεσε ο νόμος Κατσέλη. Αν συνυπολογιστεί μάλιστα πώς η περίοδος ισχύος του εξωδικαστικού θα είναι μέχρι τα τέλη του 2018 καταλαβαίνουμε πως τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.
  • Από τη στιγμή που οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να αποφασίζουν για τις περικοπές των οφειλών των επιχειρηματιών, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα προστασίας τους προκειμένου να μη βρεθούν υπόλογοι.
  • Και μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η σχετική διάταξη θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο, είναι κρίσιμο να υφίσταται κατά την έναρξη ισχύος του εξωδικαστικού.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *