Πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός κρίνουν το μέλλον των τραπεζών

Πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός κρίνουν το μέλλον των τραπεζών. Με την αναστολή της αποχής των περισσότερων συμβολαιογραφικών συλλόγων με στόχο τη διενέργεια πλειστηριασμών αλλά και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο κλοιός για τους οφειλέτες σφίγγει επικίνδυνα.

Εξάλλου, τα νούμερα που έχουν δημοσιοποιηθεί αναφορικά με τις προσδοκίες των τραπεζών για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι παραπάνω από ενδεικτικά: περίπου 50 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του χρόνου, 500-700 τον Ιανουάριο, για να φθάσουμε τους 1.000 από τον Μάρτιο και περίπου 2.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Οι παραπάνω στόχοι των τραπεζών έχουν να κάνουν αφενός με την προσπάθειά τους να μειώσουν το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, αφετέρου να ετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα ενόψει των stress tests που θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ωστόσο, τα επεισόδια και οι αντιδράσεις που έλαβαν χώρα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας έδειξαν πώς και οι αντοχές της κοινωνίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Επομένως, το ζητούμενο είναι να υπάρξει ποιοτική και όχι ποσοτική προσέγγιση.

Δηλαδή, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ξεκινήσει από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και από όσους ενώ διαθέτουν μεγάλη περιουσία, εκμεταλλεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια το ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας που υπήρχε για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες, μην εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις με αποτέλεσμα τη ζημία όλων μας.

Ο δεύτερος πυλώνας που θα κρίνει την επιτυχία ή όχι των τραπεζών ενόψει των επικείμενων ελέγχων τους είναι η έκβαση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρήσεων.

Ήδη, από τον Αύγουστο που έχει τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα περίπου 12.800 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία κατάθεσης των πολλών δικαιολογητικών που απαιτούνται, με περίπου 2.000 από αυτές να τις έχει απορρίψει το σύστημα καθώς ήταν κυρίως

ελεύθεροι επαγγελματίες. 2.000 αιτήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο υποβολής ενώ 300 έχουν ήδη υποβάλλει επιτυχώς την αίτηση.

Από αυτές, οι 180 είναι σε διμερή διαπραγμάτευση αφού πάνω από το 85% της οφειλής ήταν μόνο σε έναν πιστωτή και οι υπόλοιπες έχουν ανατεθεί σε συντονιστή.

Μάλιστα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς 2 αιτήσεις, με τις επιχειρήσεις να κερδίζουν «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85% και 120 δόσεις.

Σίγουρα μπορεί κάποιοι να θεωρούν πώς οι ρυθμοί με τους οποίους προχωρά η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι αργοί.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί αρκετά δικαιολογητικά και σοβαρή προετοιμασία ειδικά ως προς τη σύνταξη της οικονομοτεχνικής μελέτης του οφειλέτη που θα αποτελέσει επί της ουσίας και τη βάση των διαπραγμάτευσεων με τους πιστωτές.

Επιπλέον, πρόκειται για έναν νέο νόμο και -όπως για οτιδήποτε καινούριο- απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για ενημέρωση και εξοικείωση.

Τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων-οφειλετών όσο και από την πλευρά του Δημοσίου και των τραπεζών.

Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί πώς η εφαρμογή του νόμου είναι μια διαδικασία δυναμική.

Είδαμε επί παραδείγματι, πριν από μερικές μέρες ότι δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων εκείνων που έχουν οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, παρά τη σχετική πρόβλεψη του νόμου, αναμένεται ακόμα η απόφαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα μπορούν εφόσον έχουν χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να ζητήσουν «κούρεμα» προσαυξήσεων και ρύθμιση της οφειλής τους σε έως 120 δόσεις.

Θα πρόκειται για μια πολύ ουσιαστική ρύθμιση που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που υπό το βάρος των εισφορών του νέου ασφαλιστικού συστήματος την έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, αντιλαμβανόμαστε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για να κερδηθεί το στοίχημα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Εφόσον βέβαια, οι πλειστηριασμοί προχωρήσουν βάσει των ποιοτικών κριτηρίων που αναδείχθηκαν παραπάνω με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και ηρεμία αλλά και το περί δικαίου αίσθημα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *