Κρίσιμο το φθινόπωρο για οφειλέτες και τράπεζες

Σε αγώνα δρόμου αναμένεται να επιδοθούν μετά το τέλος καλοκαιριού οι τράπεζες αφού θα πρέπει να προετοιμαστούν ενόψει του νέου κύκλου stress tests που θα λάβει χώρα στις αρχές του 2018.

Γι’ αυτό το λόγο, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν έντονες πιέσεις και διαβουλεύσεις προκειμένου να διευθετηθούν τρία σημαντικά (για τις τράπεζες) ζητήματα:

  1. η ψήφιση του εξωδικαστικού μηχανισμού
  2. η θεσμοθέτηση πλαισίου για διαγραφές δανείων με τρόπο που θα ρυθμίζονται φορολογικά και νομικά ζητήματα
  3. η λειτουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Πλέον, και τα τρία έχουν επιλυθεί παρέχοντας πλούσιο «οπλοστάσιο» στο τραπεζικό σύστημα στη μάχη για τη μείωση των περίπου 110 δις «κόκκινων δανείων».

Ως προς τον εξωδικαστικό, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου, αφού και ο νόμος προβλέπει περίοδο 3 μηνών για την εφαρμογή του.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν αισιόδοξοι ενώ ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η εφαρμογή για την κατάθεση αίτησης από πλευράς των διαμεσολαβητών που θα θελήσουν να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο στη διαδικασία.

Σχετικά με το θέμα των ευθυνών των στελεχών των τραπεζών αλλά και των δημοσίων λειτουργών, με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ορίστηκε το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούν να κινηθούν υπογράφοντας μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων χωρίς να φοβούνται τη «δαμόκλειο σπάθη» κακόβουλων καταγγελιών.

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα δίνεται από Σεπτέμβριο η δυνατότητα να πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην εμπορική και όχι αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Έτσι, θα ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των δυναμικών κινητοποιήσεων που παρατηρείται στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ματαίωση.

Στην παραπάνω εξίσωση, θα πρέπει να προσθέσουμε και μια ακόμη μεταβλητή, που είναι οι μεταβιβάσεις δανείων σε εταιρείες διαχείρισης/funds.

Αντιλαμβάνεται εύκολα λοιπόν κάποιος πώς η μάχη που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι μακρά και επίπονη.

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό, δηλαδή, αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση/ρύθμιση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, το μέλλον των τραπεζών δεν προδιαγράφεται ευοίωνο.

Ενδεχόμενη αποτυχία θα οδηγήσει σε νέα ανακεφαλαιοποίηση με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: συγχωνεύσεις τραπεζών, «κούρεμα» καταθέσεων κλπ.

Την ίδια ώρα, και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής δομής της χώρας περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις.

Επιχειρήσεις αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό, αναμένουν μια …ανάσα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις.

Αρχικά, μέσω της αναδιάρθρωσης των οφειλών τους με όποιο εύκαιρο τρόπο και εν συνεχεία μέσω του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που έχει πολλές φορές ανακοινώσει η κυβέρνηση, ωστόσο κανείς δεν έχει δει μέχρι τώρα. Και προφανώς, για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει και χρηματοδότηση.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *