Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα χρέη σας;

Έναν πλήρη οδικό χάρτη, που «ξεκλειδώνει» όλες τις διαδικασίες απαλλαγής των οφειλετών από τα χρέη τα οποία τους βαραίνουν, παρουσιάζει αποκλειστικά για το Matrix24.gr ο ειδικός επί του θέματος δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, Δημήτρης Μπούκας.

Ο κ. Μπούκας, ακριβώς παρακάτω, αποκαλύπτει όλα τα «πώς» και τα «γιατί» της επιχείρησης απαλλαγής από βαριά χρέη, τα οποία οι οφειλέτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.

Ο οδικός χάρτης που παρουσιάζει ο Δημήτρης Μπούκας, έχει ως εξής:

«Η παρατεταμένη οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς οφειλέτες σε αδιέξοδο. Παρά τις κατά καιρούς ρυθμίσεις προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες (120 δόσεις, εξωδικαστικός μηχανισμός κλπ), πολλοί αδυνατούν να τις τηρήσουν. Άλλοι πάλι αντιλαμβάνονται πώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια δοσοποίηση των χρεών τους λόγω του ότι αυτά είναι υπέρογκα. Με τον νόμο 4738/2020 περί ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, δίνεται η δυνατότητα της απαλλαγής από όλα τα χρέη ούτως ώστε να καταφέρουν να έχουν μια 2η ευκαιρία και να επανενταχθούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Φυσικά, η διαδικασία δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή αφού μέσω της διαδικασίας της πτώχευσης θα υπάρξει ρευστοποίηση της περιουσίας τους. Την σχετική αίτηση μπορούν να καταθέσουν είτε οι ίδιοι οι οφειλέτες, είτε κάποιος από τους πιστωτές τους είτε ακόμα και ο εισαγγελέας.

Πότε όμως επέρχεται η απαλλαγή από τις οφειλές;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα εξαρτάται από την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Πιο συγκεκριμένα, αν υφίσταται περιουσία η οποία και θα ρευστοποιηθεί κατά την πτώχευση, η απαλλαγή επέρχεται σε ένα έτος μετά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης και κατά τη διάρκεια των 12 μηνών θα πρέπει να καταβάλλει στους πιστωτές του το ποσό των εισοδημάτων του που υπερβαίνει το 5-πλάσιο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης. Αν δεν υφίσταται περιουσία ή αυτή είναι μικρής αξίας σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, τότε η απαλλαγή θα επέρχεται τρία χρόνια μετά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης και για το διάστημα αυτό ο οφειλέτης θα κληθεί να πληρώνει στους πιστωτές του το ποσό των εισοδημάτων που υπερβαίνει σε μηνιαία βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης ή το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Προφανώς και από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται τα ποσά που είναι ακατάσχετα (όπως ακατάσχετα κοινωνικά επιδόματα, ακατάσχετες αγροτικές επιδοτήσεις κλπ).

Ιδιαίτερη μέριμνα υφίσταται για τους ευάλωτους οφειλέτες, όπως αυτοί προσδιορίζονται από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ένας άγαμος για να θεωρηθεί ευάλωτος θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και σε περίπτωση που έχει πρώτη κατοικία η αντικειμενική της αξία να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, για ζευγάρι το εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται σε 10.500 ευρώ και η αντικειμενική αξία έως τις 135.000 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο (μέχρι τα 3 τέκνα) υπάρχει προσαύξηση 3.500 ευρώ στο εισόδημα.

Ο ευάλωτος οφειλέτης λοιπόν θα μπορεί να μεταβιβάσει σε Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που θα δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό την κύρια κατοικία του πληρώνοντας ενοίκιο με βάση απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η διάρκεια της μίσθωσης θα ορίζεται σε 12 έτη ενώ θα υπάρχει και δικαίωμα επαναγοράς μετά από 12 χρόνια ή και νωρίτερα εφόσον καταβληθεί και το σύνολο των μισθωμάτων και η εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή θα ορισθεί με σχετική υπουργική απόφαση. Παράλληλα, θα υπάρχει και η δυνατότητα να λαμβάνει και στεγαστικό επίδομα.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η απόφαση για να ξεκινήσει κάποιος οφειλέτης τη διαδικασία πτώχευσης θα πρέπει να παρθεί αφού πρώτα σταθμίσει όλες τις πτυχές του προβλήματος και σε συνεννόηση με έναν εξειδικευμένο δικηγόρο. Μόνο έτσι θα μπορέσει πράγματι να έχει μια 2η ευκαιρία και να επαναδραστηριοποιηθεί με «καθαρό» Α.Φ.Μ.».

  • Ο Δημήτρης Μπούκας είναι δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής με ειδίκευση στις χρηματοοικονομικές και τραπεζικές διαφορές (www.dboukas.gr) και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *